Rhodesian Ridgeback Karakter Algemeen

Rhodesian Ridgebacks zijn intelligente honden die in staat zijn zelfstandig problemen op te lossen en een goed geheugen hebben. Ze zijn zeer gehecht aan hun gezin en hoeven niet getraind te worden om beschermend op te treden.
Wat ze nodig hebben is een baas die bereid is ze op eerlijk en consequente wijze gedisciplineerd op te voeden. Dit moet al beginnen op het moment dat de pup uw huis betreedt.

Een Ridgeback ziet er weliswaar niet zo massief uit als een Rottweiler, maar het is een bijzonder sterke hond met een dichte spiermassa. In verhouding is er veel meer spiermassa dan lichaamsvet. Het uiterlijk van de Ridgeback is dus nogal misleidend. Alleen wie geprobeerd heeft een opgewonden volwassen Ridgeback in bedwang te houden, heeft enig idee hoe sterk hij is.
Rhodesian Ridgebacks zijn wilskrachtige honden, met een goed roedelinstinct. Het gezin waarin ze leven doet tegenwoordig dienst als roedel en elke roedel heeft een goede, duidelijke leider nodig. Geeft u hem te vaak en onconsequent zijn zin dan zijn de gevolgen niet te overzien. De Ridgeback wordt u dan de baas.

Consequent zijn in lengte van tijd is de enige goede aanpak voor een Ridgeback. Streng aanpakken en even het karakter erin slaan of hardhandig aanpakken zoals vele 'stoere' bazen menen te weten werkt absoluut niet bij een Ridgeback. Ze vinden het vreselijk om geslagen te worden en dat zullen ze nooit vergeten. Een simpele, ferme, duidelijke en vooral consequente NEE is het nuttigste commando.
Het karakter van de Rhodesian Ridgeback geniet enorm veel voordeel bij het goed socialiseren direct vanaf het begin. Neem hem vanaf het begin overal mee naar toe en hoe actiever hij buitenshuis is, hoe groter de kans is dat hij goed is gesocialiseerd en een gelijkmatig karakter heeft.
Uw Ridgeback is een aanhankelijke, toegewijde kameraad die niet graag alleen wordt gelaten. Over de dag genomen maakt de hond soms een luie indruk. Hij maakt graag een (lang) dutje en bij voorkeur op het allermooiste bankstel in huis. Liever een kleedje dan op de koude vloer. Ze zullen u blijven uitdagen om dat net iets betere slaapplekje te krijgen. Ze houden van comfort.

U zult merken dat deze karakter omschrijving echt typerend is voor een Ridgeback. Het maakt dit ras uniek en u heeft een hond met een karakter in huis. Dit kan elke Ridgeback eigenaar u bevestigen.

Elke hondeneigenaar zal bevestigen dat een hond consequent opgevoed moet worden. Een Rhodesian Ridgeback eigenaar kent pas echt de gevolgen van consequente aanpak.
 Bij een goede aanpak heeft u een ongekende goede en trouwe vriend in huis die graag de warmte opzoekt en tijdens de si?sta graag een plaatsje op de bank inneemt.

 

bron: Jan Coppens, Hondenwereld juni 2000

Vergeleken met andere rassen is de Ridgeback excentriek. De volwassen hond is onafhankelijk, straalt rust uit en kan gereserveerd zijn tegenover vreemden. Ook laat hij een zekere vorm van arrogantie en zelfverzekerdheid zien.

De jonge Ridgeback overschaduwt de volwassen hond voor wat betreft zijn karakteristieke gedrag met al zijn ondeugd, koppigheid en overdrevenheid. In de eerste maanden van zijn jeugdige onschuld is het van belang dat men rustig maar vastberaden zijn dominantie over de jonge hond laat gelden. Een Rhodesian Ridgeback is bijzonder voor wat betreft de inprenting. Hij beschikt over een bijzonder goed associatievermogen en neemt dan ook alle indrukken die zijn omgeving hem bieden in zich op. Zowel positieve als ook negatieve indrukken. Consequent handelen en niet betuttelen zijn vereisten in deze levensfase. Een eerlijke aanpak, waarbij de hond als hond wordt gezien en niet wordt vermenselijkt zijn van cruciaal belang op zijn gedrag gedurende de rest van zijn leven.

Het is een hond die laat rijpt. De reuen zijn pas op de leeftijd van twee?nhalf jaar geestelijk volledig ontwikkeld. De teven daarentegen zijn wat sneller geestelijk in balans. Reuen zijn veelal betere bewakers en de teven hebben meer aanleg voor het jagen.

Zijn eigen wil, vastberadenheid en gevoel voor eigenwaarde maken dat de Rhodesian Ridgeback niet gemakkelijk tot onderworpenheid kan worden gedwongen. Het tegenwoordig bij trainers populaire ?Flatten? is dan ook geen goede zaak bij het opvoeden van de Ridgeback.

De houding van deze hond is niet die van een slaaf maar van een partner en als zodanig dient hij ook behandeld te worden.

Contactarmoede, hardheid en geestelijke overbelasting kunnen deze hond in blijvende verwarring brengen. De enige manier om een Ridgeback goed te laten functioneren en om respect van hem te krijgen is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en een consequente goede training. Niet iedereen is geschikt om een Rhodesian Ridgeback een passende opvoeding te geven, het vraagt nogal wat energie en steeds maar weer consequent handelen.

Als huisgenoot en vriend demonstreert de Ridgeback een bijzondere trouw en toewijding aan zijn huisgenoten en zoekt een individu uit die hij als leider beschouwt. Het is zeer belangrijk dat binnen uw gezin een der huisgenoten in staat is de Alfa positie in te nemen. Een consequente figuur die veel van de verzorging op zich neemt is de uitverkorene. Veelal is dit, ja het is niet anders ?moeder de vrouw?.

De Ridgeback is een uitnemende bodyguard en waakhond. Hij beschouwt uw hebben en houden als het zijne en zal het dan ook beschermen.
Blaffen doet hij niet onnodig, alleen om u te waarschuwen voor gevaar of eventuele indringers.

Een karakteristiek gedrag, gekoppeld aan een nogal lui uitziende levensstijl is typisch voor de Ridgeback.

Signalen van waakzaamheid worden soms gedemonstreerd door het oplichten van een ooglid of het oprichten van het hoofd, onderwijl gapend en zich uitstrekkend.

Kinderen worden op verschillende manieren getolereerd, van onverschilligheid tot aanhankelijkheid.
Echter, de Ridgeback zal gerespecteerd moeten worden en mag niet worden behandeld als een stuk speelgoed. Uiteindelijk zal ook een Ridgeback, alhoewel hij een zeer hoge irritatiedrempel heeft, dit niet accepteren.

Van nature een luilak zal hij geen onnodige energie verspillen om zijn doel te bereiken. Hij zal vaak tevreden zijn als hij zijn tijd kan gebruiken om te dutten, het liefst pal in de zon of zich bijna schroeiend aan het haardvuur en in de meest vreemde posities liggend.

Dit mag gezien worden als het tegenovergestelde op de beschrijving van die energieke en dynamische hond waarvoor de Ridgeback vaak doorgaat. Voor zijn beweging en conditie opbouw zijn lange wandelingen of fietstochtjes in draf zeker geen overbodige luxe. De baas moet zelf actief zijn, de Ridgeback zal zijn voorbeeld dan volgen. Het is namelijk geen hond die als een dwaas rondjes gaat rennen wanneer de baas uit zit te rusten.

Zoals eerder gezegd zal de Rhodesian Ridgeback nooit zonder aanleiding gaan vechten, maar conflicten proberen te vermijden wanneer mogelijk. Is dit niet mogelijk, dan is vaak het tonen van zijn dominantie voldoende om respect te krijgen.

Van oorsprong is de Ridgeback een jacht- en waakhond. Hij heeft een scherp gezichtsvermogen en een uitstekende neus. Hij staat open voor indrukken en heeft een zintuig voor gevaar, zoals men dat vaker ziet bij wilde dieren. Wellicht is dit de verdienste van de jagers op groot wild die een bijzonder strenge selectie doorvoerden. Heel veel eigenschappen die verankerd zijn in het erfelijk materiaal van de Rhodesian Ridgeback.

Hij is intelligent en toegewijd zonder zijn aanhankelijkheid te verbergen. Kortom een hond die voor eenieder die eerlijk met hem omgaat, een trouwe en toegenegen huisgenoot en kameraad is die in extreme omstandigheden tot buitengewone prestaties bereid en in staat is.

Copyright vanhetcranendonckseland.nl ? 2013. All Rights Reserved.